perjantai 3. marraskuuta 2023

Yhteistyön voimaa Joutsenon Opistolla

 

Joutsenon Opistolla pilotoidaan uudenlaista lähestymistapaa kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Tavoitteena on saada aikaan yhteisöllinen tilanne, jossa opiston ympäristön toimijat ja asukkaat toimivat yhteisöllisesti, aivan kuin ekosysteemi toisiaan auttaen ja kestävää kehitystä edistäen. Kuten vanha sanonta kuuluu ”yhteistyössä on voimaa”, on myös Joutsenon Opiston keskeisenä tavoitteena avata ovia kenelle tahansa osallistua opiston kanssa rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta.

  • Olemme valmiita tekemään yhteistyötä ennakkoluulottomasti ja monipuolisesti alueellistesti eri toimijoiden ja henkilöiden kanssa niin, että jokainen osapuoli hyötyy yhteistyöstä. Esimerkiksi tilojen, tavaroiden ja tiedon yhteiskäyttö ovat parhaimmillaan jakamistaloutta edistävää toimintaa. Kaikkea ei voi, eikä ole edes tarpeen osata tai omistaa itse, kun luomme ekosysteemipalveluja yhdessä, kuvailee opiston rehtori Ulla Huhtilainen.

Yhteistyön aloittaminen pilotoitiin Joutsenon Opistolla 19.10.2023 järjestetyssä avoimessa Yhteistyön voimaa -tilaisuudessa. Tilaisuuteen oli kutsuttu lähialueen yrityksiä ja asukkaat. Lisäksi mukana oli eri organisaatioiden edustajia, muun muassa Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Tilaisuudessa etsittiin keinoja, joilla Joutsenon Opiston kestävään tulevaisuuteen tähtäävä strategia saadaan konkretisoitua kestävyyttä edistäviksi teoiksi.

  • Haluamme lähteä tekemään tekoja, jotka edistävät ja uudistavat toimintaamme entistä kestävämmäksi strategiamme mukaisesti. Emme kuitenkaan pysty kaikkeen yksin, vaan tarvitsemme erilaista osaamista ja mahdollisuuksia, jota lähiympäristömme voi meille tarjota, kertoo apulaisrehtori Hilla Tolonen.

Tilaisuudessa kuultiin opiston matkasta kohti Ekososiaalisesti sivistynyttä oppilaitosta sekä arkisia toimia, joilla opistossa edistetään ekologista ja sosiaalista kestävyyttä. Niiden esittely toimi inspiraationa tämän jälkeen toteutetulle pienryhmätyöskentelylle. Pienryhmissä keskityttiin eri kehittämiskohteisiin, jotka olivat:

  1. Yhteisöllisesti eteenpäin toinen toisiamme tukien (miten voisimme paikallisesti tukea toistemme elinvoimaisuutta ja luoda yhteistä hyvää?)
  2. Ekologinen osaaminen, perinnetaidot, kestävä elämäntapa (onko sinulla sellaista tieto-taitoa/osaamista, jota voisit jakaa muillekin?)
  3. Opiston piha-alueen kehittäminen, hyötypuutarha, kasvimaa (haluaisitko olla mukana kehittämässä opiston piha-alueelle hyötypuutarhaa ja kasvimaata?)

Pienryhmät täyttivät yhteistä Padlet-alustaa, ja tulokset käytiin kootusti läpi päivän päätteeksi. Ideoita syntyi runsaasti kaikista aihealueista. Osallistujat kiittelivät tilaisuutta ja kokivat oman panoksensa tärkeäksi.

  • Yhteistyöiltapäivä oli erittäin onnistunut. Osallistujat olivat aktiivisia ja innostuneista mahdollisuudestaan olla mukana. Saimme paljon uusia ideoita niin yhteistyömahdollisuuksista kuin lupauksia yhteistyökumppaneista. Seuraava tehtävämme onkin laatia selkeä toimintasuunnitelma, miten lähdemme toteuttamaan saamiamme ideoita käytännön tasolla.  Voi sanoa, että yhteistyömme alueen toimijoiden kanssa nousi uudelle tasolle, pohtii Huhtilainen.

Kestävän kehityksen ja ekososiaalisen sivistyksen puolesta toimiva Joutsenon Opisto haluaa rohkeasti haastaa kaikki pohtimaan kestävän tulevaisuuden rakentamista omassa toiminnassaan. Autamme myös mielellämme muita siinä eteenpäin, koska yhteistyössä on voimaa!

  • Meitä saa todellakin kysyä yhteistyöhön ja avunantoon! Tiedämme, että kestävämmän tulevaisuuden rakentaminen ei onnistu, jos poteroidumme näpertämään omia juttujamme. Tarvitsemme laajaa yhteistyötä, jossa jokaisen osallistujan osaamista tarvitaan. Toinen tietää luonnosta ja toinen puutarhoista. Yhdistämällä nämä tiedot takaamme menestyvän puutarhan ja saamme arvokasta oppia omavaraisuudesta sekä edistämme kestävyyttä, kertoo opiston kestävän kehityksen vastaava Joanna Hämäläinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti